Novosti

Bezbrižni povratak u školske klupe

Najčešći faktora koji utječe na probleme mišića, držanja, te na posljetku cijeloga tijela su teške knjige, premala ili prevelika količina stvari, prevelika težina same torbe, te nepravilno nošenje torbe, koja bi se trebala naučiti nositi na oba ramena, odnosno da se ne vješa na jednom ramenu odnosno o jednoj naramenici. Torba ili ruksak bi trebala na vrhu sjesti oko 5 cm ispod visine ramena, te padati do struka ili čak malo iznad struka.

Ključ svega je da školska torba odnosno ruksak mora biti prilagođena djetetovoj visini i težini, odnosno prazna torba u pravilu ne smije težiti više od jednog kilograma, dok puna ne bi trebala težiti više od 10% težine dijeta.

Neke od karakteristika koje bi idealna školska torba, ruksak trebali imati je vodootpornost, kvalitetne materijale, anatomski i ergonomski oblikovanu zaštitu kako bi zaštitila leđa, te da bude lagana i kompaktna.

U današnjem svijetu dolazimo do pitanja koja je školska torba ili ruksak najprikladniji odnosno najbolji za dijete, mnogi proizvođači kako bi olakšali teret na samu kralježnicu proizvode torbe na kotačiće sa ručicom koju dijete može vući.

 

Torba na kotačiće omogućuje nošenje same školske torbe na dva načina:

  • dijete torbu može nositi na leđima, ukoliko se ručka uvuče
  • ručka se izvuče van, te školsku torbu možemo vući za sobom po tlu i na taj način cijeli svoj školski pribor jednostavno i potpuno rasteretiti sa ramena i kralježnice. No, treba obratiti pažnju i biti oprezan i u ovom načinu korištenja jer bi dijete po pravilu trebalo svoju torbu vući malo s jednom pa malo s drugom rukom, kako ne bi došlo do nepravilnog držanja o kojem često imamo prilike čitati.

Poželjno je i da ima pregrade radi lakšeg snalaženja, pa da primjerice, u jednom dijelu budu udžbenici i radne bilježnice, u drugoj pisanke i crtančice, u trećoj pernica, dok bočne džepove djeca mogu koristiti kako bi lakše nosili bocu za vodu ukoliko je imaju.

I na posljetku, ali ne i najmanje bitni su proizvođači kao što su Belmil, Street, Herlitz, Gorjuss,  koji iz godine u godinu testiraju i usavršavaju školske torbe i ruksake kako bi sačuvali i unaprijedili dječje zdravlje koje je u toj dobi najbitnije i osnova za daljnji razvoj samog dijeta.

Odabir prave školske torbe, ruksaka za školu ili vrtić, ne mora biti noćna mora za roditelje, uz prave i bitne informacije uzbuđenje na početku nove školske godine može biti zabavno iskustvo za cijelu obitelj, a slažete se da je ipak najvažnije na kraju sreća i zadovoljstvo školarca koji korača u nove školske pustolovine.